Tuesday, May 17, 2011

Pabila Sahabat Baik Menjadi Kekasih

Bila kawan jadi kekasih

Kawan yang selama ini kamu kenali sudah bertahun-tahun lamanya, tiba-tiba membuatkan hati anda berdebar-debar dan jatuh cinta.

Adakah hubungan ini akan berjalan dengan lancar?

JIKA dahulu, kamu menganggap dirinya seorang sahabat sejati, sanggup berkongsi suka dan duka serta menjadi teman yang paling setia mendengar masalah anda, kini lain pula situasinya.


Apa yang berlaku kini ialah situasi yang dilalui kamu berdua tiba-tiba menjadi suatu kejutan besar bak dentuman gunung berapi yang memuntahkan laharnya. Kawan yang selama ini dimahkotakan sebagai teman biasa kini bertukar menjadi kekasih istimewa kamu.

Persoalannya, adakah hubungan kamu akan berjalan dengan lancar sekiranya bercinta dengan sahabat sendiri? Adakah dia juga merasakan hal yang sama seperti kamu? Dan adakah kamu harus menyatakan perasaan itu terhadapnya?

Begitulah yang akan berlaku sekiranya hati seorang sahabat seperti kamu mengalami perubahan cinta yang drastik setelah sekian lama berkawan biasa dengannya.

Apabila kamu dilamun cinta dengan teman biasa, perlu diteliti semua aspek peribadinya, sebelum sesuatu hubungan itu menjadi bertambah intim. Takut nanti, ‘yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran’.

Kata orang, bercinta dengan sahabat sendiri akan mencetuskan kekangan dalam sesebuah perhubungan. Sekiranya kamu khuatir persahabatan itu akan berakhir dengan saling benci-membenci, kamu harus mempertimbangkan aspek pro dan kontranya.

Kelebihan

1-Kamu harus menyukai seluruh peribadinya. Kamu juga perlu tahu bagaimana perubahan hatinya, apakah yang membuatkan dia bahagia sekiranya menjalin hubungan cinta dengan kamu dan apakah perkara yang perlu dihindari.

2-Kamu sanggup melewati suka dan duka bersama, tidak kira apa juga rintangan yang dihadapi berbanding sewaktu menjalinkan hubungan persahabatan dahulu.

3-Kamu mengenali ibu bapanya dan diterima baik oleh mereka. Yang pasti, kamu seharusnya mempunyai nilai-nilai positif yang membawa ke arah kebahagiaan kedua-dua belah pihak.


Kekurangan

1-Memandangkan kamu berdua sudah mengenali perilaku masing-masing, maka tiada lagi hal-hal yang boleh membuatkan kamu perlu bertanya atau mencipta keterujaan. Ia mungkin menimbulkan rasa bosan jika anda masih mahu melakukannya.

2-Anda meminati karakternya ketika bergelar sahabat. Tetapi tidak mustahil karakter itu boleh berubah setelah hubungan yang dibina bertukar menjadi kekasih.

3-Malah sikap seperti cemburu dan syak wasangka yang melampau mungkin antara sikap yang tidak pernah anda sangka muncul pada si dia yang dahulunya hanya seorang teman biasa.

4-Sebagai sahabat, hubungan kamu berdua dilihat bertambah baik, tetapi ia berubah setelah menjadi teman istimewa. Kamu akan kehilangan orang yang selalu menjadi pendengar yang baik.

Dan siapa yang akan menjadi pendengar setia apabila dia yang menjadi topik pembicaraan kamu?


Risiko bercinta dengan sahabat?

Daripada segi pro dan kontra yang telah disenaraikan, aspek kontra lebih berkemungkinan membawa kamu ke arah kehancuran sebuah persahabatan yang begitu indah.

Kamu merasakan telah mengenali hatinya dengan baik sebagai sahabat, tetapi sebagai kekasih segalanya akan berubah.

Sementara aspek lain pula, terdapat risiko yang harus kamu hadapi apabila berterus-terang mengenai perasaan. Jangan meluahkan perasaan ini kerana ia akan muncul sekiranya kamu cuba menahan dan menyembunyikannya.

Duduk dengan tenang, pertimbangkan aspek pro dan kontranya. Jangan lupa, risiko yang mungkin terjadi. Ingat, kamu tidak akan mengetahui sejauh manakah perasaannya terhadap kamu sekiranya kamu takut untuk cuba bertanya sendiri.

Apabila kamu berdua berjaya mengungkap perasaan cinta itu, mungkin pada awalnya ia akan menimbulkan sedikit kejanggalan, tetapi kesudahannya, ia akan berakhir dengan kegembiraan. Selamat mencuba.


sumber disini via sini

Comments
10 Comments

10 Orang Yang Prihatin:

GamUHU said...

penah jadi. tapi yang paling penting KESETIAAN. KEJUJURAN. KEIKHLASAN.

anGah said...

@GamUHU laju ang komen :)

shandye. said...

pernah jatuh hati pada bff. tak ke mana. last2 sy yg terluka sendiri sbb pendamkan saja perasaan tu. tak berani nk luahkan sbb takut ruin the friendship...

kucarkacir said...

susah kalau kapel ngan bff.
takut nanti dia xdek feeling kat kita..
pastu kita jugak yang hilang kwn baik..
hurmm..

iqa norezan said...

yupp , sy pown ade sorg bff laki. kteowg mmg rpt , family pown mmg the knl. dy slu gak main2 kate sy nie awek dy lahh. tp pd sy , kteowg takkan brcnta! sy lbh sng dgn hbgn prshbtn nie aje. sy twu dy pown anggp sy sbgai bff dy jgk., lgpown sy skang the ade bf. sy sygkn bff sy tuhh sgt2. dy bff sy yg giler2 n sporting! :)

ch000tz axoera said...

sukarrr........dah terlalu complicated

Anonymous said...

boleh terjadi n insyaallah bahagia,sebab my ex left me for her bff :)

Anonymous said...

1st readin dis.. kinda scary.. hehehe..
currently i am in loved officially with my bff..
smua bjlan dgn lncar..
hopely nothing will happen..
tanx 4 de note.. byk nasihat n pngjaran brguna d brikan.. ^^

amy1906 said...

fall in luv wif bff,its awesome, but bila dia sbnrnya bkn jodoh yang dtakdirkn tuk kta, tue amat menyakitkn.i already fall in luv wif myBff, but now sy tpksa bljr tima knytn,mybe dia bkn tuk sya....

Lay Cao Lay said...

Dari teman baik menjadi pacar merupakan hal yang biasa terjadi dalam sebuah hubungan