Thursday, September 8, 2011

Jika cinta sudah hilang, mengapa terus kecewa?


Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja.. Tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang..

Kadang kehadiran cinta yang tidak berbalas tidak seharusnya membuatkan kita terus lemah dalam mengejar erti realiti.. Sedarlah cinta bukan terletak pada satu impian yang kita cari selama ini.. Merasai masih ada nilai cinta seharusnya kita bersyukur kerana dalam hati kita masih ada ruang untuk berharap pada satu pautan..

Dan kadang cinta tidak berbalas seharusnya membuatkan kita lebih bersemangat dengan lebih membara kerana kita yakin akan sesuatu yang belum pasti.. Bersabarlah menghadapi peritnya pertemuan dalam perpisahan.. Dan sabar itu harus ada..


Kata orang untuk jatuh cinta hanya sekejap saja.. Hanya sekelip mata saja kita telah jatuh cinta.. Dan untuk melupakan seseorang yang kita cintai itu akan mengambil masa seumur hidup kita.. Itu kata orang yang tak bersemangat.. Sejauh mana kebenaran? Sedangkan kita manusia.. Mengapa perlu menghukum diri untuk sesalan seumur hidup..

Bersemangatlah duhai jiwa yang lara.. Cinta tidak seharusnya memiliki.. Dan cinta juga tidak seharusnya bahagia..

Wahai sahabat yang kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.. Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita.. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

Jika tiada cinta si dia, mengapa harus di hukum kehadiran cinta yang baru?


*repost entry lama bertarikh 21 March 2011



Comments
19 Comments

19 Orang Yang Prihatin:

ilhani_nurash said...

sb rse saket masih ada :)

NaZRe3N said...
This comment has been removed by the author.
alia said...

skunk nie lia dh dpt terima kenyataan ttng sume tue..lia belajar utk redha,utk menerima segala kenyataan..walaupn kentaan itu amt menyakitkan hati lia..
lia menganggap mgkn itu suratan takdir dari Allah..kta x tau,krna kta hnya merancang..tp,TUHAN yg menentukan sgalanya..mgkn ade hikmah yg tersirat disebalik sume nie..
ape2 pn,skunk ni lia hnya bersabar je lagi..huhu

M.Y.S.O.U.L said...

walau sakit cam ne pun kite kene time qada dan qadar Allah...
Allah telah mentakdir segalanya,,dan apa yang dikehendaki pasti akan terjadi...
just kite sebagai manusia harus kuat n sabar menghadapinya....
--->sesiapa yg dikehendaki Allah menjadi baik nescaya Allah akan memberinya cubaan....

so,,ape2 pun kene bnyk sabar,,Insyallah ada hikmah disebalik ape yg terkjadi...

anGah said...

ilhani: memang la.. sabar menghadapi kenangan lalu

anGah said...

alia: yeahhh.. bettoiii tu.. kena sabaq dn menerima kenyataan..

mysoul: hurrmmm.. moga kita tabah menghadapi dugaannya :)

baby Cha_Barbie liEya said...
This comment has been removed by the author.
baby Cha_Barbie liEya said...
This comment has been removed by the author.
baby Cha_Barbie liEya said...

tapi bila sesorg itu dah lupakan cinta itu....dan dye telah memiliki cinta bru kerna khdpn harus di teruskan bg dia menikmati alam kehdpn yg sempurna melainkn cintai Allah,keluarga,kekwn...dye hrus gak memilki cinta lain..tp bila saat kbhgian dye milki..cinta lama dtg balik..tp si dye ttp berkeras utk memperthankn cinta bru..tp yg lama xberpuas ht...

bg dye bukan nk melukai sesiapa pon tetapi dye merasai lebih baik kita menyintai yg skrg..dr kt berpaling kebelakang..mungkin bila kt berpatah kembali kt akan di lukai balik..

so dr kt menyesal di kemudiaan hr...jd dye akan ttp ungkuh mempertahankn cintta skg...

knp yg cinta lama tak leh terima kenyataan bile si dye dah memilki cinta lain.....

_CinTA DAri SAhabat LelAki ku yg Cinta LAmanya Dtg Kembali_

Anonymous said...

klau la perasaan cinta itu boleh dibuang ibarat semudah mbuang sampah..dh lama aq bebas dr dibelenggu n haty meronta merindui dier....

kerana cinta bg aq bukan perasaan yg boleh dipermainkan sewenang2nye...

bukan niat utk mghukum diri n bukan mudah utk melupakan pemergian seseorang yg sgt beerti dlm hidup..

Anonymous said...

klau betul dia xcinta, nape dia tipu??klau betul dia xcinta, knp dia msh nk rindu aku? klau betul dia xcinta, knp dia nk bg aku jeles?? klau dia nk sakitkan ati kita?kan dh ada gf baru

miss vampirelost said...

dah cuba untuk lupakan cinta ini, tapi mengapa masih ada lagi ?tiap hari tak pernah lgsg lupakan diri dia.adakah masih ada sinar lg ?

kalau btol xde cnta dlm hti die tuk sye, npe tiap kali die wat pe msti nk gthu sye?

kalau btol xde perasaan tuk sye, npe die perlu gthu yg dr waktu sekolah lg die slalu melihat sye?

kalau btol die xde perasaan terhadap sye, npe perlu die risau kalau sye merajuk?

pakcik isa said...

i just want to say ..i miss her.:(

ziyma said...

tp,
sye ttp x ley nk upew arn dye gak..
cm mne erk nk wt??

CiK niNiEy said...

i missed him rite now..realy..:( but, die da ade org baru but dia cakap die still nk tgu aku even die ade org br..perlu ke aku tgu die..? sedangkan aku tak rela menghancurkan hati kaum sejenis aku sndiri walaupun org baru itu yang hadir dan menjadi slah satu punca hubungan kami retak..susahnya nak buang perasaan cinta n rindu ni..kalaula boleh di delete sesenang delete document didlm laptop..alangkah indahnya..tp perasaan ni sentiasa pada die..but, aku xblh buat ape2..bila rindu die..teringin nak taw ape keadaan die..tp bila fikirkan die da ad eorg br,..aku jd sedih...sedih sgt...

therylisa nurula'in said...

i'm still love him,,, tapi belajar dari keikhlasan untuk melepaskan dia,Terima kenyataan yang dia memang bukan Jodoh untuk aku. Rasa sayang and cinta ini memang tak kan hilang macam tu je setelah bertahun2 lamanya ikatan asmara antara kami terjalin..tapi sampai bila kita nak hidup dengan kenangan yang tlah menghilang dari kehidupan kita? just Let him Go,,, and we GO ON with new LIfe . usah sesali apa yang tlah terjadi..Cintailah orang yang sayang dengan kita,, Allah memberikan yang terbaik untuk umatnya. ^_^

Its me said...

kenapa terus kecewa?? kerna hati ini maseh milik dia..cinta dia yang hilang..tapi bukan cinta aku..kecewa..kesal...kerna cinta nya begitu mudah menghilang

Anonymous said...

kalau lah ingatan ni ley d padam...saya nk sgt padamkn kenangan bsama die,x snggup mlihatnya bahagia bsama yg lain.. sampai hty die buwat saya mcm nie...saya sygkn die sesangat T_T

Anonymous said...

kenangan di rest agora ..likez